De juiste bandenspanning voor jouw motor.

Motorrijden brengt risico’s met zich mee en daarom is het belangrijk dat zit zo veilig mogelijk wordt gedaan. Om veilig met jouw motor op pad te kunnen is het van essentieel belang dat je banden de juiste bandenspanning hebben. Naast dat het een stuk veiliger is, rijdt een motor met de juiste bandenspanning een stuk fijner, stuurt het strakker en remt het optimaal. Wil jij weten wat de ideale bandenspanning is? En hoe je dit kunt meten en aanpassen bijvoorbeeld? Lees dan snel verder!

Bandenspanningsmeter

Met een bandenspanningsmeter kan je makkelijk en accuraat meten in welke conditie de banden van jouw motor zijn. Door frequent je bandenspanning te meten kun je slijtage van je banden terugdringen en en veiliger rijden.

Een andere fijne bijkomstigheid: als je je bandenspanning vaak meet, en zorgt dat je banden altijd op de juiste spanning staan, kun je je brandstofverbruik verminderen. Er zijn zowel digitale als analoge bandenspanningsmeters. Aan te raden is een bandenspanningsmeter van messing. Die zijn het meest nauwkeurig.

Wanneer pas je je bandenspanning aan?

Een bandenspanning van 2.5 bar aan de voorkant en van 2.9 bar aan de achterkant is goed bij normaal gebruik. Ben je zwaarder beladen, door bagage en eventueel nog een passagier? Dan kun je de spanning met 0.1 bar verhogen. Ook wanneer het regent is een iets hogere bandenspanning beter om de grip te bewaren. Rijd je offroad? Dan kun je de bandenspanning iets verlagen, zodat je meer grip hebt.

Hoe weet je wanneer je jouw banden moet vervangen?

Er zijn veel zaken belangrijk voor de veiligheid van jouw motorritten. Denk bijvoorbeeld aan de profieldiepte van je banden; die diepte is ontzettend belangrijk. Het profiel op een band zorgt voor meer grip en voor goede afvoer van water en viezigheid op de weg.

In veel gevallen staat op de zijkant van de band de drie letters TWI of alleen een driehoekje. TWI staat voor ‘Thread Wear Indicator’ en geeft aan of er genoeg profiel op de band zit. In Nederland is de wettelijke minimum profieldiepte van een motorband 1 mm, maar over het algemeen wordt 2 mm als limiet aangehouden.

Ook de leeftijd van de motorbanden is erg belangrijk. Rubber hardt na verloop van tijd uit, waardoor de grip vermindert en er minuscule scheurtjes ontstaan die de kans op lekke banden en klapbanden vergroten. Zijn de banden meer dan 6 jaar oud? Ook dan zijn de banden aan vervanging toe.

Daarnaast kan een motorband gaan ‘cuppen’ of ‘schulpen’. Schulpen is het oneven slijten van de band doordat er iets mis is met de ophanging, waarschijnlijk is deze dan niet goed afgesteld. Cuppen daarentegen is het verkeerd belasten van de band waardoor de profielstrepen niet evenredig slijten. Hierdoor ontstaat er een soort zaagtand patroon waardoor sommige delen van het profiel hoger gaan liggen dan de andere kant. Cuppen wordt vaak veroorzaakt door te veel last voor de band of door een verkeerde bandenspanning.

Vragen over de profieldiepte van de banden van jouw motor? Ben je toe aan nieuwe banden of twijfel je over het type band wat er onder jouw motor zit? Wij adviseren en helpen graag! Neem contact op via info@motormakelaar.com of 0617008636.