Het winterseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat veel mensen hun motor weer zullen gaan stallen. Er is maar een select groepje motorrijders dat in de winter doorrijdt. Met een aantal kleine aanpassingen is jouw motor helemaal klaar voor komende winter. We geven je een paar handige tips die je helemaal zelf toe kunt passen. Kom je er niet uit? We helpen je uiteraard graag met het winterklaar maken van jouw motor!

Tip 1: Zet jouw motor weg met een volle tank

Staat jouw motor in de winter stil? Zorg dan dat je hem wegzet met een volle tank Euro98. Wanneer je jouw motor wegzet met een lege of halfvolle tank kan deze gaan roesten. Tevens is het verstandig om de motorolie te verversen voordat je hem wegzet. Hier gaan we in tip 4 verder op in. Ook heb je met een volle tank minder kans dat de brandstof zal verdampen, zo behoudt de brandstof zijn kwaliteit ook nog eens beter. Euro 98 voorkomt problemen die met de huidige Euro 95 (E10) ontstaan.

Tip 2: Bescherm jouw motor tegen roesten

Dit kan je doen met een siliconenspray of een ander middel zoals WD40. Wat je moet doen? Spray het oppervlak in en wrijf het uit met een zachte doek. Doe dit niet op de remschijven en remblokken. Zorg ook dat je een droge stalling hebt en geen vochtige ruimte. Ook is het verstandig om de ketting te beschermen. Om de ketting tegen roest te beschermen is het belangrijk dat je het eerst goed schoonmaakt met een reinigingsmiddel. Geschikte kettingreinigers zijn bijvoorbeeld diesel of terpentine. Vervolgens moet de ketting ingespoten worden met kettingspray.

Tip 3: Banden van de vloer

De meest ideale situatie voor het opbergen van jouw motor is met de banden van de vloer. Door dit te doen voorkom je een platte kant in de banden. Als dit niet mogelijk is kan je de banden het beste zo goed mogelijk oppompen (2.6V/2.9A bar) zodat het oppervlak dat de grond raakt zo min mogelijk is.

Tip 4: Ververs de olie en koelvloeistof

Nieuwe koelvloeistof voorkomt inwendige corrosie of vervuiling aan het koelsysteem. Voor een langere levensduur van het motorblok is het dus zaak om ook de olie te verversen, zeker als deze een langere tijd stil zal staan. Zorg ervoor dat je altijd het filter mee vervangt! Na het verversen is het verstandig om een rit te maken, hiermee zorg je ervoor dat de nieuwe olie overal komt en oude resten worden opgelost.

Tip 5: Maak de remmen goed schoon

Een belangrijk onderdeel van jouw motor zijn natuurlijk de remmen. Ook deze kun je voorbereiden op de winterstalling. Je kunt de remklauwen er even vanaf halen, vervolgens de remblokken verwijderen en dan de zuigers iets naar buiten pompen. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt! Het schoonmaken van jouw remmen doe je heel simpel met een remmenreiniger en een zachte borstel (of doekje). Na het schoonmaken kun je ze inspuiten met teflon- of siliconen spray. Doe dit alleen als de remblokken eraf zijn! Voor het tegengaan van corrosie op metalen remzuigers kun je, wanneer je ze weer gaat monteren, insmeren met koperpasta. Dit kun je tevens op de bouten en het schroefdraad van de remklauwen doen. Zorg ervoor dat je na het monteren van alle onderdelen de druk terugbrengt. Nu je toch bezig bent met de remmen, kun je meteen de remvloeistof verversen. Deze vloeistof trekt namelijk water aan, hetgeen weer zorgt voor corrosie.

Tip 6: Haal de accu uit jouw motor tijdens de winterstalling

Zorg ervoor dat je de accu op een warme plek opbergt. Wanneer je de accu er niet uithaalt is het belangrijk dat je in ieder geval de accupolen loskoppelt. Het is tevens belangrijk dat je het waterniveau in de gaten houdt. Als het nodig is kan je het bijvullen met gedestilleerd water. Controleer het waterniveau ook nog even doordat je na de winter weer gaat rijden. Het beste is om de accu, wanneer deze een lange tijd niet gebruikt zal worden, aan een druppellader te koppelen. Dit verhoogd de levensduur van de accu.

Als je al deze tips toegepast hebt kun je als laatste stap een doek over jouw motor doen. Zo komt er geen stof op. Zorg er dan wel voor dat je een luchtdoorlatende doek gebruikt, anders ontstaat er condens. Nu is jouw motor echt winterklaar gemaakt!

Voor bovenstaande onderdelen kun je uiteraard bij ons terecht. Wanneer je jouw motor uit de winterstalling haalt en je ervaart toch een aantal mankementen helpen wij, MVS Motormakelaardij, je uiteraard graag zodat je het eerste voorjaarsweekend weer heerlijk kunt gaan touren. We hebben alvast een aantal mooie rondjes voor je op!

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@motormakelaar.com of 06 17008636.