De 4 K’s van bochten

Rijden door bochten doe je niet alleen in de bergen maar ook in ons eigen landje. Denk bijvoorbeeld aan de duinen en Limburg. Waar je ook rijdt, onoverzichtelijke bochten, stijlen bochten en haarspeldbochten zijn voor ons laaglanders geen tweede natuur.

 

Een rijdende motor wil zoals je weet maar één ding: rechtdoor rijden. Om bochten te kunnen rijden moet je je motor dus de bocht door dwingen door ‘m te kantelen. Als je niet schuin genoeg gaat op basis van je snelheid, vlieg je uit de bocht. Maar wat is dan de juiste snelheid? En hoe leg je je motor schuin genoeg? Wij leggen het je aan de hand van de 4 K’s uit!

1. Kijken

Beoordeel de bocht waar je op afrijdt zo vroeg mogelijk en probeer de gehele bocht kunt zien. Zo heb je genoeg tijd om je goed voor te bereiden. Denk aan het aannemen van de juiste snelheid, de juiste versnelling en de juiste uitgangspositie voor een veilige rijlijn. Handige hulpmiddelen hierbij zijn bijvoorbeeld bermpaaltjes, lantaarnpalen en rijen met bomen.

2. Klaar zijn

Zorg dat je voor de bocht klaar bent. Dat betekent dat je, zoals hierboven beschreven, de juiste snelheid en positie hebt ingenomen. Zorg ervoor dat je altijd met een beetje een trekkende motor de bocht ingaat. Je zult merken dat de motor daardoor veel makkelijker stuurt. Schat ook altijd in of er tegenliggers aan kunnen komen. Stuur vooral niet te vroeg in, zo creëer je meer ruimte om de bocht uit te sturen.

3. Kantelen

Kantel je motor door bij een bocht naar links tegen de linkerkant van je stuur te leunen en bij rechts natuurlijk het tegenovergestelde. Je merkt dan direct dat je motor vanzelf naar binnen valt. Normaal gesproken doe je dat onbewust, van nature. Maar gebruik je die techniek bewust, dan kun je die nog effectiever inzetten. Houd je hoofd rechtop in de richting waar je naartoe wilt en scan het hele traject af, van vlak voor je motor tot het punt waar je naartoe wil. Dit helpt je om balans en overzicht te houden.

4. Kracht opbouwen

Een motor stuur je het makkelijkst als de aandrijflijn op spanning staat. Verminder vlak voor de bocht je snelheid en geef eenmaal in de bocht rustig gas. De motor komt dan weer langzaam overeind en je kunt soepel versnellen. Bij bochten geldt: ‘Heel voorzichtig d’r in en met onwijs veel power d’r uit!’

Motorrijden en veel mooie bochten maken is voor ons allemaal een favoriete tijdsbesteding. Om dit strak en mooi te doen, en ervan te genieten, moet je de 4 K’s goed beheersen. Door de 4 K’s te volgen heb je veel meer zekerheid waardoor je veel meer durft en kan je ook met veel meer gemak door de bochten heen rijden omdat je enorm veel grip hebt. Volg daarom altijd de 4 K’s! 

 

MVS Motormakelaardij biedt naast advies ook prachtige motoren aan. Aan de hand van jouw wensen gaan wij aan de slag om een motor te zoeken die precies bij jou past. Als de bemiddeling heeft geleid tot de match met jou en jouw motor, dan zorgen wij voor de afwikkeling.

Ook werken wij samen met gerenommeerde motorrijscholen. Wil je advies over een (aanvullende) rijopleiding, neem dan contact met ons op en wij verwijzen je door!

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onze mail info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.