Heropstappen als motorrijder

Heb jij in een ver verleden je motorrijbewijs gehaald, wilde motorjaren gehad, maar uiteindelijk toch je motor weggedaan? En begint het nu weer te kriebelen om motor te gaan rijden? Dan ben jij een echte heropstapper!

Weer genieten van het motorrijden na vijf, tien of misschien wel twintig jaar. In die tijd is er een hoop veranderd; drukker verkeer, zwaardere motoren en andere speciale vaardigheden. Het is dus niet zo slim om gelijk weer op je motor te stappen, maar geen zorgen! In dit blog hebben wij zes tips voor jou zodat jij weer vol plezier en vertrouwen je motor op kunt!

Tip 1: Volg een opfriscursus of neem een paar lessen

Als eerste is het slim om een opfriscursus te nemen of een paar rijlessen te gaan volgen. Er is namelijk veel veranderd in de afgelopen jaren. De rijstijl is veranderd, het is veel drukker op de weg en er zijn nieuwe speciale vaardigheden. Het motorrijden verleer je niet, maar je rijcapaciteiten zijn hoogstwaarschijnlijk achteruitgegaan.

Heb je een tijdje geen motorgereden? Dan is het slim om een opfriscursus te doen. Tijdens een opfriscursus herhaal je verschillende onderdelen zoals kijktechniek, motorbeheersing en inschatting van risico’s. Heel handig om deze onderdelen even op te frissen voordat je weer de weg op gaat!

Heb je echt al een lange tijd geen motorgereden? Dan raden we je aan om een paar rijlessen te nemen. Na zo’n lange tijd zal het erg wennen zijn om weer op je motor te stappen. Tijdens deze rijlessen leer je onder andere speciale vaardigheden die in de loop van de tijd zijn veranderd. Denk aan remoefeningen of het oefenen van bochten. Een slalom op hogere snelheid of een noodstop maken op hoge snelheid, tegenwoordig moet je dit allemaal kunnen.

Tip 2: Leer opnieuw remmen

Ten tweede is het belangrijk om weer opnieuw te leren remmen. Het ouderwetse remmen, ook wel de nette rem, was vroeger de manier om te remmen. Inmiddels zijn hier meerdere manieren bijgekomen. Denk aan de precisie rem en het maken van een noodstop op hoge snelheid. Het is dan ook belangrijk om deze vaardigheden te kunnen voordat je weer op de motor stapt. Ook is de remkracht in de afgelopen jaren enorm toegenomen; met één vinger aan de rem kun je al stil staan. Goed kunnen remmen moet je dus echt opnieuw aanleren.

Tip 3: Koop een motor die bij rijstijl past

Ook is het belangrijk om een motor te kopen die bij jou en je rijstijl past. Ga je namelijk lange ritten maken, is je motor een vervoersmiddel voor naar je werk of ga je voor een sportmotor? Hier zit erg veel verschil in, dus baseer je keuze daarop! Hiernaast is het ook heel verleidelijk om gelijk een zware en grote motor te kopen, maar wij raden je af om dit te doen. Niet alleen het verkeer is in de jaren veranderd, maar de motoren ook. Meer pk’s, meer vermogen en dus een zwaardere motor. En als er iets is wat je niet wil, is het de controle over je motor verliezen. Kies daarom voor een motor die goed bij je past! Weet je niet goed wat voor motor bij je past en heb je hulp nodig bij deze keuze? Neem dan contact met ons op via via onderstaande button: 


Tip 4: Koop nieuwe motorkleding

Heb jij je oude (versleten) motorkleding nog steeds in de kast hangen of heb je misschien helemaal geen motorkleding meer? Koop dan nieuwe en goede motorkleding. Ook al is het niet verplicht, goed beschermt op pad is erg belangrijk. Met nieuwe motorkleding kun jij veilig, maar ook in stijl op pad!

Tip 5: Koop een nieuwe en goede helm

Naast nieuwe motorkleding kan een nieuwe en goede helm niet ontbreken. Ook al heb je misschien thuis nog een helm liggen die jaren oud is, veiligheid staat voorop. Grote kans dat jouw oude helm namelijk versleten of verouderd is. Koop dus een nieuwe en goede helm! Kijk hierbij ook weer naar je motorgebruik en schaf op basis daarvan je nieuwe helm aan.

Tip 6: Oefenen, oefenen, oefenen

En onze laatste tip; oefenen, oefenen, oefenen! Na een opfriscursus of een aantal rijlessen ben je al een heel eind, maar oefening baart kunst. Oefenen in de praktijk is erg belangrijk, hier doe je namelijk de meeste ervaring op. Ook rijdt elke motor anders, dus ook jouw eventuele gloednieuwe motor. Veel oefenen zal ervoor zorgen dat jij je motor helemaal goed onder controle hebt. Wennen aan motorrijden of je nieuwe motor kost aandacht en tijd, misschien wel meer dan je denkt!

En een extra tip: wil je niet gelijk gaan toeren op de weg? Oefen dan eerst op een groot terrein. Remoefeningen, bochtjes; alles om je motor beter onder de knie te krijgen.

Met deze tips kan jij straks weer met veel plezier en vertrouwen op pad! En ben je nog op zoek naar een gloednieuwe motor zodat jij weer kan gaan genieten? Bekijk dan ons aanbod via onderstaande button: 

 

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.