7 Tips voor als je motor wilt rijden in de winter

Wil jij in de winter alsnog motor blijven rijden ondanks de weersomstandigheden? Doe dit dan op een zo veilige en comfortabel mogelijke manier. Het is december en dat betekent dat de koudste tijd van het jaar eraan komt. Voor veel motorrijders betekent dit dat de motor wordt ingeruild voor een warme auto. Maar er zijn altijd motorrijders die zelfs in de grootste bui of de ergste kou motor gaan rijden. Wij geven je een aantal tips voor als je in de winter wilt blijven rijden. 

1 Weersomstandigheden

Pas altijd jouw snelheid aan, aan de (weers)omstandigheden. Als het koud en/of nat is, moet je extra rekening houden met gladheid. Pas daarom tijdig je snelheid aan, maar ga niet ‘verkrampt’ rijden. Blijf de motor ontspannen besturen. Want elke spanning in jouw lijf of jouw reactie heeft effect op de bestuurbaarheid van de motor. Kijk nóg verder vooruit dan dat je normaal gesproken doet. Als je een situatie eerder kan inschatten, heb je meer tijd om rustig te reageren.

2 Draag warme en dichte kleding

Om motorrijden met dit winterweer  zo prettig mogelijk te maken is het belangrijk om warme en waterdichte kleding te dragen. Niets is zo vervelend om helemaal koud en doorweekt bij je eindbestemming te komen. Verder kan extreme kou je alertheid verminderen en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Je kan thermo-ondergoed onder je kleding dragen en ook kan je een windscherm gebruiken. Voor je handen zijn er zelfs tegenwoordig elektrisch verwarmde handschoenen te verkrijgen! Als je een nieuw pak wilt aanschaffen, kies dan een pak waarmee je goed opvalt.

3 Controleer je helm

In de winter is het van groot belang om goed zicht te hebben. Daarom is het belangrijk om je helm regelmatig schoon en vetvrij te maken zodat er geen regen op blijft liggen. Ook opspattende modder of pekel kunnen je zicht belemmeren tijdens het motorrijden dus maak na je rit je helm direct schoon. Een krasvrije helm is natuurlijk ontzettend belangrijk!

4 Zorg voor goede banden

Het is belangrijk dat je banden een goed profiel hebben zodat je grip op de weg hebt en niet wegglijdt met je motor wanneer je plotseling in een sneeuwbui terecht komt. Niet alleen bij sneeuw is dit belangrijk maar ook bij zware regenbuien. Verder is het belangrijk dat je banden de juiste spanning hebben.

5 Controleer de remmen

Controleer goed of je remmen goed werken voordat je gaat rijden. Wanneer het glad is op de weg en de remmen werken niet goed dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Maak ook goed je remmen schoon want ook de remmen kunnen worden blootgesteld aan vocht en pekel. Speciale remmenreiniger is het beste als je je remmen goed wilt schoonmaken.

6 Controleer je motor

Het is belangrijk om je motor goed te controleren, helemaal als je de motor goed wilt beschermen tegen winterse buien. Zorg dat de olie vers is en ook geen vuile resten bevat. Kijk goed de koelvloeistof (antivries) na en of je ze eventueel moet verversen. Test regelmatig of de verlichting goed werkt. De ketting van de motor heeft in de winter flink wat te verduren, het is dan ook verstandig om deze regelmatig na te kijken en te smeren.

7 Maak je motor goed schoon

Vuil, vocht en pekel tasten het materiaal van je motor aan en dit kan veel schade aanrichten. Het is dan ook verstandig om in de winter regelmatig je motor schoon te maken na het motorrijden. In ieder geval met veel koud water spoelen. Daarnaast hebben wij verschillende schoonmaak middelen die je hierbij kunnen helpen.

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onze mail info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.