Motorrijden: De 8 meest gemaakte fouten op de motor

Fouten tijdens het motorrijden maken we allemaal. Het herkennen hiervan is de eerste stap om een betere motorrijder te worden. Daarom hebben we hieronder de meest gemaakte fouten op een rij gezet en hoe je deze kunt voorkomen.

1. Te krampachtig motorrijden

Om veilig, soepel en aandachtig motor te kunnen rijden hoef je echt niet eerst een yogacursus te volgen. Wel is het belangrijk om ontspannen te zijn. Verkrampen is een heel natuurlijke reactie maar dit belemmert de beweging van de vering van je motor, wat het risico vergroot om de controle te verliezen. Ontspannen dus!

2. Natte wegen vermijden

Velen vermijden het rijden bij nat weer omdat ze bang zijn dat ze te weinig grip hebben, een hekel hebben aan regenkleding of omdat ze niet willen dat hun motor vies wordt. Zonde, want juist met nat weer kun je je rijvaardigheid vergroten door sneller en soepeler te rijden. Natuurlijk heb je minder speling als het nat is, maar daar kun je op inspelen. Als je de technieken beheerst die je nodig hebt om bij nat weer rijden, zoals matig gebruik van gas en het geleidelijk remmen, kan het ervoor zorgen dat je met droog weer beter rijdt.

3. Iemand bijhouden boven je vermogen

Natuurlijk wil je je niet laten kennen als iemand met meer ervaring bij je rijdt. Proberen bij te houden kan veel van je vergen en kan zelfs gevaarlijk worden. Zet dus absoluut je trots opzij en vraag of de ander rekening met jou wil houden in plaats van andersom.

4. Motorrijden alsof elk wegdek hetzelfde is

Er zijn 2 zaken die je op de weg houden: je banden en het wegdek. Zonder goed contact tussen deze twee wordt het een zware rit. Let goed op het wegdek en leer hoe je motor aanvoelt als je op verschillende soorten wegdek rijdt. Vergeet ook het rubber van je banden niet. Veel motorrijders gaan juist met nieuwe banden onderuit omdat ze hieraan nog niet gewend zijn. Rijd ze dus eerst rustig in en neem daar ook echt even de tijd voor.

5. Onhandig gasgebruik

Snel rijden vergt wel iets meer dan alleen je gas opentrekken. Alleen door op de juiste manier gas te geven, ga je lekker snel door een bocht. Dit doe je op de volgende manier: open zodra je in de bocht zit rustig het gas. Door constant gas te geven stabiliseert de motor. Zodra de motor terug kantelt, geef je onmiddellijk een klein beetje gas. Doe dit zo soepel mogelijk. Je kunt nu veel beter voelen wat de voorband doet en je zult je ook veel zekerder voelen.

6. Auto's die inhalen

Hoe vaak is dit je overkomen? Je probeert een rij langzaam rijdende voertuigen in te halen en precies op dat moment gaat de eerste auto die je wilt inhalen ook de gok wagen. Frustrerend als je hem op tijd hebt gezien maar ronduit gevaarlijk als je hem niet ziet. Ga er daarom altijd vanuit dat de bestuurder van de auto jou niet heeft gezien, zo kan je anticiperen op wat er komen gaat. Sta je op het punt om in te halen, zorg voor voldoende ruimte tussen jullie. En als je al naast hem rijdt, ga dan zo ver mogelijk naar de andere kant van de weg voor het geval dat hij uitzwenkt.

7. Niet goed kijken bij invoegstroken

De buitenste kant van het gezichtsveld heeft de neiging alleen iets te registreren als het beweegt. Bovendien wordt dit gedeelde van je gezichtsveld ook nog eens sterk beperkt door je helm. Als er een auto je tegemoet rijdt vanaf een oprit, dan zal je dit alleen oppikken als deze snel genoeg rijdt om voor je in te kunnen voegen of langzaam genoeg om achter je aan te sluiten. Je zult hem niet snel waarnemen als hij precies naast je rijdt. Om hem goed te kunnen waarnemen, moet je daarom je hoofd naar de invoegstrook draaien. Door hiernaar te kijken, ben je in staat elk mogelijk risico waar te nemen.

8. Te hard tussen de file door

Er staat file, je hebt haast en wilt niet aansluiten. Met de motor heb je het geluk dat je gewoon tussen de file door kunt rijden. Let er echter wel goed op dat je dit veilig doet. Laat het snelheidsverschil niet groter dan 10 km/u zijn, anders kun je niet goed inspelen op wat andere weggebruikers doen. Kijk daarom ook goed naar de wielen en bestuurders voor en achter je zodat je elk signaal, dat aangeef dat ze van positie willen veranderen, kunt opvangen.

Hopelijk heb je hiervan iets kunnen opsteken zodat jij de volgende keer nog veiliger kunt motorrijden! Motorrijden geeft namelijk meer rust en vrijheid als je weet waar je op moet letten.

 

 

MVS Motormakelaardij biedt naast advies ook prachtige motoren aan. Aan de hand van jouw wensen gaan wij aan de slag om een motor te zoeken die precies bij jou past. Als de bemiddeling heeft geleid tot de match met jou en jouw motor, dan zorgen wij voor de afwikkeling.  

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onze mail info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.