Motorrijden in een groep

Motorrijden in een groep is superleuk. Het kan voorkomen dat je met een groep op motorvakantie gaat, een toertocht gaat rijden of noem maar op. Als je in een groep rijdt, komen daar wel wat speciale regels en afspraken bij kijken. In deze blog nemen wij jou mee zodat jij straks met je groep veilig op pad kunt!

Denk aan je afstand!

Houd voldoende afstand met je voorganger. Mocht er iets onverwachts gebeuren kan je nog op tijd anticiperen. Als je dat niet doet, kan er al snel een kettingbotsing ontstaan. In België is het verplicht om als groep motorrijders in een baksteenformatie te rijden. Hierbij rijdt de voorste motor links in de rijbaan, de tweede rechts, de derde links en ga zo maar door. Op die manier blijft de groep dichter bij elkaar, kan ander verkeer er niet tussenkomen en zit er genoeg ruimte tussen alle motorrijders. De baksteenformatie is ook in Nederland aan te raden omdat wij een erg vlak landschap hebben. In het bochtige en bergachtige landschap in het buitenland is dit juist geen aanrader omdat de wegen daar minder breed en ook vaker onoverzichtelijker zijn.

Laat je niet gek maken!

Als je motorrijdt in een groep ben jij jouw eerste prioriteit. Zorg ervoor dat je binnen jouw grenzen en de grenzen van jouw motor rijdt, ongeacht wat de rest van de groep doet. Rijd dus je eigen rit en laat je niet meeslepen door een ander. Hiermee bedoelen we dat je niet zomaar iemand klakkeloos moet volgen en altijd goed moet blijven opletten.

Communiceren met de voorrijder

De voorrijder bepaalt eigenlijk de meeste dingen. Denk aan de route die jullie rijden, het tempo en wanneer en waar er gestopt wordt. Dit betekent niet dat jij geen inbreng hebt. Geef duidelijk aan de voorrijder door wat je wilt en laat hem vervolgens alles regelen. Dit is typisch een ‘Follow the leader’ situatie.

Ook zonder communicatiesystemen kun je, voor de motorrit, duidelijke afspraken maken over gebaren. Denk hierbij aan het wijzen naar je tankdop als er getankt moet worden, een handbeweging bij de mond voor een kopje koffie of een verwijzing naar beneden als er een sanitaire stop gemaakt moet worden. Ook zijn er een aantal andere standaard signalen. Deze hebben we hieronder even voor je op een rij gezet.

Signalen motorrijden

Inhalen met de groep

Bij het inhalen of van rijstrook wisselen op een weg met meerdere rijstroken, is het belangrijk dat je een stappenplan volgt. Dit houdt in dat er eerst van voor naar achter een knippersignaal wordt doorgegeven. Vervolgens wordt er dan van achter naar voren met de inhaalactie begonnen. De achterste rijder gaat als eerst en vervolgens de een na laatste etc. Op deze manier kan niemand anders zich in de groep dringen. Bij de manoeuvre moet iedere motorrijder zelf goed bekijken of het veilig is om in te halen of te wisselen. Je rijdt natuurlijk je eigen rit!

Motorrijden in echte grote groepen

De laatste rijder van een grote groep kan het moeilijk krijgen. Hij of zij moet namelijk de gehele groep bijbenen doordat er een harmonica-effect ontstaat. Achter in het konvooi rijd je namelijk sneller dan voorin. Bij een groepsgrootte van 20 motoren kan dit al gauw 20 km per uur schelen. Bedenk eens wat dat betekent als je met een groep rijdt van 50 man! Dat kan flink aanpoten zijn.

Het harmonica-effect kan je verminderen door allemaal precies dezelfde afstand en snelheid aan te houden. Vooral bij langere ritten met veel stoppen en afslaan zal het effect goed merkbaar zijn. Mocht je met een groep van 50 op pad gaan, kan je beter de groep opsplitsen in kleinere groepjes zodat jullie elkaar niet snel kwijtraken.

Standaard regels

Natuurlijk zijn er ook een aantal standaard ‘regels’ die je moet volgens in een grote groep. Dit zijn:
– Gelijkmatig remmen en accelereren.
– Geconcentreerd rijden.
– Check regelmatig je eigen spiegels of de motorrijder achter je er nog is.
– Achterligger kwijt? Wacht dan.
– Vuil of ander wegdek, snelheid aanpassen.
– Houd rekening met je groepsgenoten.
– Blijf in de rijstrook van de groep.
– Rijd mee met de snelheid van de groep.
– Respecteer elkaar.
– Houd rekening met elkaar.

Met deze tips kan jij straks veilig met je motorgroep op pad, weten jullie precies wat jullie in bepaalde situaties moeten doen en waar jullie op moeten letten!

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onze mail info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.