Tunnelvrees op de motor

Niet alleen het buitenland, maar ook Nederland kent vele tunnels en het aantal blijft maar groeien. Voor mensen met tunnelvrees is dit geen goed nieuws. Zij ervaren een beklemmend gevoel dat kan variëren van angst voor onverwachte situaties tot echte claustrofobie. Er is zeker wat te doen tegen tunnelvrees. Daarom hebben we hier een aantal tips voor je op een rij gezet.

Soorten angst

Eerst nemen we je nog even mee naar de soorten angst die je kunt hebben in tunnels. Het rijden door tunnels kan zorgen voor onzekerheid en angst. Deze angst komt gedeeltelijk door de dreiging om vast te komen zitten in de tunnel als gevolg van een ongeluk of calamiteit. Ook bestaat de angst om iets te raken zoals de wand van de tunnel, andere voertuigen of een object dat op de weg ligt. En als laatste hebben we de angst om niet te kunnen ontsnappen in geval van brand of het instorten van de tunnel. Al deze angsten kun je bestempelen als ‘Tunnelvrees’ en komen ook bij andere weggebruikers voor. Het is dus helemaal niet raar als jij hier last van hebt. Wel is het belangrijk dat je ermee leert omgaan. Tunnelvrees kan namelijk leiden tot paniek en zelfs een black-out als gevolg van adrenaline en stress. Het meenemen van de volgende tips kan je helpen met je tunnelvrees.

1. Concentreer je op je taak

Concentratie betekent doelgerichte geestelijke energie en innerlijke waakzaamheid. Als je eenmaal weet hoe je jezelf moet concentreren, dan is er weinig ruimte meer over voor je angstgevoelens. Ga thuis eens na hoe jij jezelf het beste kunt concentreren en pas dat vervolgens eens toe in een kleine tunnel.

2. Voer een goed gesprek met jezelf

Bij angst raden therapeuten zelfgesprekken aan. Het kan helpen om van tevoren in gedachten de situatie onder ogen te zien, je de situatie voor te stellen en je er zelf hardop van te overtuigen dat het echt niet gevaarlijk is. Door het hardop te doen komt de boodschap harder bij jezelf binnen. Vervolgens ga je ook echt met jezelf in gesprek als je op motor zit, in plaats van op de bank. Spreek jezelf moet in, zeg tegen jezelf dat je rustig moet blijven en dat je je spieren moet ontspannen.

3. Kijk vooraf naar de tunnellengte

Er zijn een flink wat tunnels, vooral in de Alphen, die soms wel 8 tot 10 kilometer lang zijn. Als je daar niet op voorbereid bent, kan je jezelf echt tegenkomen in zo’n tunnel. Daarom is het belangrijk om voorafgaande goed op het bord met tunnellengte te kijken zodat je weet wat je te wachten staat en je dus niet ineens verrast wordt met een ritje van 10 minuten door een zwart gat.

 

Als je lang en vaak genoeg wordt blootgesteld aan het rijden in een tunnel, krijg je geleidelijk aan minder last van je tunnelvrees doordat er gewenning optreedt. Kom je angsten onder ogen door geleidelijk eerst door een kleine tunnel te rijden en dan door een iets langere en meer gevreesde tunnel.

 

Tunnel veiligheid checklist

Je moet altijd voorzichtig zijn als je door een tunnel rijdt. Tunnels vernauwen zich vaak waardoor er weinig ruimte overblijft voor het maken van fouten. Met deze checklist zorg je ervoor dat je geen fouten kunt maken:

 • Kijk hoelang de tunnel is.
 • Doe je lichten aan, zet je zonnebril af en doe je vizier omhoog.
 • Controleer de elektronische berichtgeving voor instructies.
 • Houd je aan de aangegeven snelheid.
 • Houd de nooduitgangen in de gaten.
 • Neem ruime afstand tot het verkeer voor je.
 • Probeer niet plotseling te remmen.
 • Sommige tunnels, vooral in het buitenland, hebben soms geen verlichting. Wees daarop voorbereid.
 • Vermijd onnodig rijstrookwisselingen.
 • Vaak zitten er scherpe bochten in een tunnel dus houd rekening met tegemoetkomend verkeer.
 • En vooral, blijf kalm bij een noodgeval.


Of je nu tunnelvrees hebt of er gewoon liever niet doorheen rijdt, onthoud één ding: er is altijd licht aan het einde van de tunnel!

Hopelijk heb jij straks minder last van je tunnelvrees zodat je zorgeloos heerlijke ritten kunt rijden. Motorrijden geeft namelijk meer rust en vrijheid als je weet hoe je met je angsten kunt omgaan.

Deze tips zijn puur bedoeld om je te helpen. Wij zijn geen psychologen of therapeuten. Heb je echt last van een onoverwinnelijke angst voor tunnels? Raadpleeg dan altijd een specialist die je hierbij kan helpen.

 

MVS Motormakelaardij biedt naast advies ook prachtige motoren aan. Aan de hand van jouw wensen gaan wij aan de slag om een motor te zoeken die precies bij jou past. Als de bemiddeling heeft geleid tot de match met jou en jouw motor, dan zorgen wij voor de afwikkeling.

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onze mail info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.