Je motorrijbewijs halen in zeven stappen

Is jouw droom om te rijden op een prachtige motor? Dat kan, maar niet zonder rijbewijs! Bij een motorrijbewijs zijn de regels namelijk totaal anders dan bij een autorijbewijs. De kneepjes van het ‘vak’ leer je door middel van motorrijlessen. In deze blog lichten we toe hoe je binnen zeven stappen je motorrijbewijs kan halen. 

STAP 1: Zoek een motorrijschool

Motorrijden is een nieuwe ervaring. Je wilt met vertrouwen op een motor zitten. Het vinden van de juiste motorrijschool is hierbij de eerste stap. De zoektocht kan wat moeite kosten. Je wil namelijk lessen bij een rijschool waar je je op je gemak voelt en die écht bij je past. Het vergelijken van rijscholen is belangrijk! Kijk hierbij niet alleen naar de kosten, maar bijvoorbeeld ook naar het slagingspercentage. Daarnaast is het goed om te kijken of de rijschool pakketten aanbiedt, hierdoor wordt het financieel interessanter. Motorlessen zijn namelijk prijzig. Na het inwinnen van informatie kan je een proefles aanvragen. Zo kun je erachter komen of motorrijden bij je past en of je een match ervaart met de rijschool.

STAP 2: De eerste lessen | voertuigbeheersing

Je hebt een motorrijschool gevonden die bij je past, superfijn en tegelijkertijd spannend. Wat kan je verwachten van je eerste rijles? En stap je direct al op een motor? Niet alle rijscholen bieden de service aan om motorkleding te lenen voor je motorrijles. Let dus goed op wat je rijschool aanbiedt en wat je zelf mee moet nemen. Tijdens je eerste rijles stap je meestal achterop bij je instructeur. Jullie rijden naar een oefenterrein en dan begint het echte werk! Rustig ga je vertrouwen opbouwen en na één of twee lessen rij je vaak zelf al naar het oefenterrein. Op het oefenterrein leer je hoe je de motor het beste onder controle kan krijgen. Dit doe door je middel van twaalf verschillende oefeningen, deze zijn onderverdeeld in vier clusters: achteruitparkeren, langzame oefeningen, snelle oefeningen en stopoefeningen. Als je deze vaardigheden allemaal onder controle hebt, ben jij helemaal klaar voor het AVB-examen!

 

STAP 3: Het AVB-examen

Na een aantal uur op de motor is het tijd voor je eerste examen! Het AVB-examen wordt ook wel ‘Het Motorexamen Voertuigbeheersing’ genoemd. Tijdens het AVB-examen moet je aantonen dat je je motor onder controle hebt, dit bewijs je aan de hand van een aantal oefeningen. 

STAP 4: Het theorie-examen en de gezondheidsverklaring

Voor je praktijkexamen moet je, net zoals bij je autorijbewijs, je theorie-examen halen. Tijdens dit examen van de CBR laat je zien dat je de verkeersregels kent en verkeersinzicht hebt. Zorg dat je je goed voorbereidt voor dit examen. Volg bijvoorbeeld een cursus of duik in de theorie- en oefenboeken die beschikbaar zijn. Je theorie-examen vraag je aan bij het CBR. Vergeet niet dat je ook een gezondheidsverklaring in moet vullen!

STAP 5: Leren rijden op de weg

Je hebt de motor ondertussen al redelijk onder controle, tijd om de weg op te gaan! Op de weg leer je je eigen kwetsbaarheid en dus je veiligheid in hand te houden. Nog een paar lessen om goed te leren rijden en je bent klaar voor je AVD-examen!

STAP 6: Het AVD-examen

De dag van het examen is aangebroken, spannend! Je vertrekt samen met je rijinstructeur naar het CBR. Vervolgens maak je kennis met de examinator. Die legt je uit hoe je examen verloopt, hij stelt je een aantal vragen en daarna is het tijd om de weg op te gaan. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten, direct hierna krijg je te horen of je geslaagd bent. 

STAP 7: Je rijbewijs aanvragen

Eén dag na het behalen van je rijbewijs mag je naar de gemeente om je nieuwe rijbewijs aan te vragen. Na een week kan je je rijbewijs ophalen en kan je heel wat veilige kilometers rijden op je motor! 


Word jij er helemaal enthousiast van om je rijbewijs te halen? Eerder gaven we je al eens vijf redenen waarom je je rijbewijs zou moeten halen. Dus, waarom wachten? Zoek een rijschool die bij je past en vraag een proefles aan. Dan kan je snel veel veilige kilometers maken. 

 Heb je nog vragen voor ons? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.