Alles wat je moet weten over filerijden op de motor

Iedere motorrijder heeft wel eens te maken gehad met files. Dat is ook niet te voorkomen in ons drukke land. Iedere weggebruiker weet, hopen we, dat een motorrijder door de file mag rijden, maar wist je dat een auto niet verplicht is om jou die ruimte te bieden?
Wij weten maar al te goed dat door routine soms gewoontes in het weggedrag ontstaan waardoor je in gevaarlijke situatie terecht kunt komen. Wij hebben de meest belangrijke punten voor je op een rijtje gezet zodat jij straks alles weer weet over filerijden op de motor!

1 Vermijd de staart van de file

Een van de gevaarlijkste situaties in het verkeer is als je als motorrijder aan de staart van de file staat. Het eerste dat je daar moet doen, is zo snel mogelijk weggaan. Het blijkt namelijk dat auto’s en vrachtwagens die achter aan de file aansluiten wel de auto’s voor zich zien maar soms niet de motorrijders. Dit kan, omdat jij als motorrijder klem wordt gereden tussen 2 auto’s, leiden tot hele zware verwondingen. Rij dus altijd een klein stukje door en ga naast de auto’s rijden!

2 Ken je plek

Natuurlijk hangt het af van de situatie waar jij als motorrijder precies langs de file mag rijden. Als je in een file terecht komt op de snelweg is het de bedoeling dat je tussen de 2 meest linker stroken gaat rijden. Als er 2 rijstroken dezelfde kant op gaan, betekent dit dat je er tussen gaat rijden aan de uiterste linkerkant van de rechterrijstrook. En bij 3 rijstroken ga je uiterst links op de middelste strook.

Ook op een tweebaans rijksweg wordt er van je verwacht dat je de file voorbij rijdt. Ga ook hier aan de uiterste linkerzijde van de rijbaan rijden. Bij een rijksweg met meerdere banen mag je dezelfde regels als op de snelweg aanhouden.

Daarnaast kan je natuurlijk ook in de stad in de file komen te staan. Hier gelden dezelfde regels als op de rijksweg. Je moet hier natuurlijk nog beter uitkijken omdat je nu ook te maken krijgt met voetgangers, fietsers en brommers.

3 Langs de file rijden

Als motorrijder mag jij in principe op dezelfde wegdelen komen waar je normaal gesproken ook mag komen. De vluchtstrook, verdrijvingsvlakken en de smalle rand tussen de weg (redresseerstrook) en de middenberm zijn verboden gebied.

Ook mag je niet met een hoge snelheid langs de file rijden. Automobilisten kunnen daar erg van schrikken en onverwachte manoeuvres maken. Ga daarom met maximaal 10 km verschil door de file heen.

4 Hoe zit het met vrachtwagens?

Chauffeurs van vrachtwagens zijn doorgaans veel beter bedacht op motorrijders in files. Ze geven meestal ruim van de voren en duidelijk aan dat ze van rijstrook willen veranderen. Toch moet je als motorrijder extra voorzichtig zijn. Haastige automobilisten kunnen jou door de breedte van de vrachtwagen niet goed zien als zij van rijstrook willen veranderen. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat de vrachtwagenchauffeur bepaalde routines heeft waardoor er bepaalde gewoontes zijn ontstaan in het weggedrag veranderd is.

5 Afstand bewaren

Iedereen weet dat dicht op je voorganger gaan rijden, vragen om problemen is. Juist in een file kan er gemakkelijk een ongeluk ontstaan doordat er plotseling heel hard wordt geremd. Houdt daarom als motorrijder minimaal 2 keer de lengte van een auto aan vanaf jou tot je voorganger. Op die manier heb je voldoende ruimte en tijd om uit te reageren als er iets onverwachts gebeurt.

Extra ruimte tussen auto’s is ook heel gevaarlijk. Je moet namelijk alert zijn op automobilisten die zomaar, zonder richting aan te geven, van rijbaan veranderen. Gebruik daarom altijd je verstand! Niemand vindt files leuk en sommige kunnen dat afreageren op het verkeer eromheen.

6 Hoe zit het met je verlichting?

De juiste verlichting is echt van onschatbare waarde tijdens filerijden. Het is begrijpelijk als jij bijvoorbeeld je groot licht aan doet om beter gezien te worden, maar dit heeft echt een averechts effect. Automobilisten moeten goed in hun spiegel kunnen kijken maar als jij eraan komt met je groot licht, kan dat ze ook verblinden. Het is daarom aan te raden om met dimlichten tussen de files door te rijden.


Ook over het rijden met alarmlichten bestaan veel misverstanden. Als je aan de staart van de file terecht komt moet je deze juist aandoen om het verkeer achter je te waarschuwen. Houd er wel rekening mee dat je ze weer uit moet doen als je door de file gaat rijden.

7 Filerijden in andere landen

Niet in alle landen binnen de EU gelden dezelfde regels. In Duitsland is het bijvoorbeeld officieel niet toegestaan om langs een file te rijden. Natuurlijk kan je dit altijd doen, maar auto’s houden er geen rekening mee. De kans dat er een ongeluk aan zit te komen is dan dus erg groot.

Filerijden kan dus erg gevaarlijk zijn omdat, als je even niet oplet, er zo een ongeluk veroorzaakt kan zijn. Kijk dus altijd goed vooruit en let op de lege gaten in de files. Het kan zomaar zijn dat een automobilist van baan gaat wisselen om het gat te vullen. Denk goed na met je eigen gezonde verstand en check vooral even voordat je de weg op gaat waar er files staan. 

Hopelijk heb je hiervan iets kunnen opsteken zodat jij de volgende keer precies weet wat je kan doen in de file en waar je allemaal precies op moet letten. Je kan namelijk maar beter goed voorbereid zijn!


MVS Motormakelaardij biedt naast advies ook prachtige motoren aan. Aan de hand van jouw wensen gaan wij aan de slag om een motor te zoeken die precies bij jou past. Als de bemiddeling heeft geleid tot de match met jou en jouw motor, dan zorgen wij voor de afwikkeling.

Ook werken wij samen met gerenommeerde motorrijscholen. Wil je advies over een (aanvullende) rijopleiding, neem dan contact met ons op en wij verwijzen je door!

Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op via onze mail info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.