Helmplicht per 1 januari 2023

Per 1 januari 2023 is het verplicht om ook op snorfietsen een goedgekeurde helm te dragen. Door een helm te dragen wordt (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken voorkomen. We hebben de vijf belangrijkste punten met betrekking tot de helmplicht over het rijden met een snorfiets voor je op een rijtje gezet:

1. Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets

2. Ook op andere voertuigen met een blauw kenteken is dit verplicht, waaronder speed pedelecs en bromfietsen

3. Snorfietsers mogen nog altijd op het fietspad rijden (behalve in Amsterdam & Utrecht)

4. Het is belangrijk om een ECE of NTA 8776 goedgekeurde helm te dragen

5. Het niet dragen van een helm kan je een boete van € 100, – opleveren

Goedgekeurde helm

Het dragen van een goedgekeurde helm is per 1 januari 2023 verplicht, maar wanneer draag je een goedgekeurde helm? Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer vier. Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.

Verschil bromfietshelmen en speed pedelec helmen

Bromfietshelm

Er zijn veel verschillende bromfietshelmen. Er zijn helmen die volledig dicht of redelijk open zijn. De één heeft een scherm, zonnevizier of kinstuk en de andere weer niet. Daarentegen zijn de bromfietsenhelmen verwerkt met een helmschaal, waardoor de helm dus goed beschermd bij hogere snelheden van 45 kilometer per uur.

Speed pedelec helm

Speed pedelec helmen zijn ontworpen om naast veiligheid ook comfort en een gevoel van vrijheid te bieden. De helmen zijn licht van gewicht, maar bieden geen bescherming van de oren. Dit kan een nadeel zijn, maar ook een voordeel. Je hoort namelijk hierdoor de omgeving een stuk beter! Toch is de speed pedelec helm gemaakt voor fietser die snelheden bereiken van 45 kilomter per uur, waardoor geconcludeerd kan worden dat de helm een veilig comfortabel alternatief van de bromfietshelm is ter voorkoming van hoofdletsel voor snorfietsers.

MVS motorhelmen

Ben jij nog op zoek naar dé juiste helm? Wij hebben verschillende ROCC-helmen van Büse. Dé helmen met een goede kwaliteit, uitneembare voering, goede ventilatiesysteem, alles wat nodig is voor aangenaam cruisen.

We hebben een aantal mooie aanbiedingen voor je, zodat het aanschaffen van jouw perfecte helm nóg wat leuker wordt. Ben er snel bij want de voorraad is beperkt:

Heb jij nog vragen over de nieuwe helmplicht of ben je op zoek naar de juiste helm? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@motormakelaar.com of bel naar 06 17008636.