Tips om in het voorjaar veilig met de motor de weg op te gaan

Het voorjaar staat alweer bijna voor de deur en dat betekent voor veel fanatieke motorrijders: ‘motorjas aan en gaan’. Maar voor velen heeft de motor de hele winter stilgestaan. Daarom is het verstandig om de boel weer eens goed te controleren. We hebben een lijstje gemaakt met de belangrijkste tips zodat je straks veilig en zorgeloos met de motor de weg op kan gaan!

Je motor voorjaar-klaar maken

Banden

Loop de banden van je motor zorgvuldig na op spanning, scheurtjes, het profiel  en de leeftijd (DOT) of kijk of je de banden op de motor wil vervangen. Iedere band is namelijk gemaakt voor een andere rijstijl en motor. Kies je band dus goed uit, want deze keuze is zeer bepalend voor het stuurkarakter, de stabiliteit en de veiligheid.

 

Verlichting

Door de vochtigheid in de winter bestaat de kans dat de verlichting van de motor is aangetast. Corrosie op contactpuntjes kan al leiden tot storing. Daarom is het slim om te controleren of alles het nog goed doet.

 

Lekkages en vloeistoffen

Check je motor op eventuele lekkages. Je motor kan namelijk op meerdere plekken vloeistof lekken en het is daarom zaak nog eens goed te kijken naar de volgende plekken:

– De remklauwen

– De voorvorkkeerringen

– Het hydraulische systeem van de remmen

– Tussen de cilinders en cilinderkoppen

– bij het oliefilter en de carterstop

Bekijk ook gelijk of alle vloeistoffen, zoals de olie en de koelvloeistof, voldoende zijn aangevuld en vul de tank met verse benzine. En vergeet je ketting niet te controleren en te smeren.

 

Remmen

Test voordat je weg rijdt eerst even of je remmen van je motor het doen door te kijken of er nog genoeg druk in het remsysteem zit. Ook kan je zien of je remblokjes versleten zijn door langs je remschijven te kijken. Als je ziet dat er nog een paar millimeter op het remvlak zit, dan is dat een teken dat je remblokjes snel aan vervanging toe zijn.

 

Accu

Tijdens de winterstop is het slim op je accu aan te sluiten op een acculader. Dit vertelt je in welke staat je accu is en verlengt de levensduur van je accu. Als je bent vergeten de accu aan te sluiten is het slim om voor het rijden je accu een dag aan de acculader te leggen. Hiermee weet je zeker dat je na een dag rijden nog veilig thuis komt.

Jezelf klaarmaken om weer op de motor te stappen

Kleding

Als de temperatuur oploopt is het verstandig om je te dikke winter motorkleding weer terug in de kast te doen en deze te verruilen voor een ietwat dunner exemplaar. Je wilt natuurlijk niet weg puffen in een te dik pak. Controleer of de kleding nog past en check voor slijtage en eventuele vastlopende ritsen.

 

Helm

Bekijk naast je kleding ook je helm. Is jouw helm nog van goede kwaliteit? Als je recent een harde klap met de helm hebt gemaakt, laat deze dan goed controleren. De beschadigingen kunnen namelijk ook aan de binnenkant zitten en dat is vaak niet goed te zien. De gemiddelde levensduur van een helm is 5 jaar, maar het is verstandig om deze iedere 3 jaar te laten controleren op schade. Vervang het vizier direct als je krassen ziet en controleer tot slot ook de ventilatie van de helm. Dit is erg belangrijk omdat onvoldoende frisse lucht een negatief effect kan hebben op de rijconcentratie.

 

Gehoorbescherming

Het maakt niet uit wat voor soort oordoppen je hebt, alle oordoppen hebben onderhoud nodig zodat ze niet vervuild raken door oorsmeer en zweet. Slecht onderhoud zorgt er niet alleen voor dat de dempers hun werk minder goed doen, maar ook dat de oren kunnen gaan ontsteken door opgehoopt oorsmeer en andere viezigheid.

 

Wij hopen dat je met onze tips straks veilig op pad kunt gaan! Hele fijne kilometers gewenst!

 
 
 
En kom je er zelf niet uit of heb je vragen over jouw motor? Bel, mail of maak een afspraak voor een voorjaarscheck. Dit kan al voor maar €25,- (alleen op afspraak) en is gratis in combinatie met een onderhoudsbeurt!